Uusi verkkolaskulaki tuli voimaan 1.4.2019 ja seuraava vaihe 1.4.2020

Miksi tehtiin ?

EU:ssa asetettiin verkkolaskutukselle direktiivi ja jokainen EU-maa sai ottaa sen sellaisenaan käyttöön tai luoda sitä mukailevan kansallinen lain verkkolaskutuksesta.

Suomessa tehtiin monen muun EU-maan tapaan oma laki. 

Tarkoituksena on ohjata julkishallinnon ja yritysten laskutusta sähköiseen muotoon. Käytännössä lähettämään ja vastaanottamaan vain verkkolaskuja. Yrityksillä on siis huhtikuusta lähtien oikeus saada toiselta yritykseltä lasku sähköisessä muodossa. Sähköinen lasku tarkoittaa vain digitaalisessa, rakenteisessa muodossa, sähköisestä laskutusjärjestelmästä toiseen lähetettyjä laskuja. Siis esimerkiksi sähköpostilla lähetetty pdf-lasku ei ole sähköinen lasku. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että jos saat laskun sähköpostilla tällöin laskua ei ole pakko hyväksyä.

Laki on ollut voimassa julkishallinnon alalla jo 1.huhtikuuta 2019 lähtien. Ensi vuonna 1.4.2020 alkaen valtiohallinnon alemmat yksiköt ja myös yritykset voivat vaatia EU-direktiivin mukaisia semanttisia sähköisiä laskuja ja hylätä muut. HUOM. Laki ei koske ihan kaikkia yrityksiä – alle 10 000 euron liikevaihdon yritykset ovat vapautettu uuden lain pykälistä. Laki ei myöskään vaikuta yrityksiin, jotka tekevät vain B2C-kauppaa. Laki niin ikään yhtenäistää EU:n tasolla verkkolaskuja, jonka tuloksena kaikissa EU-maiden välillä liikkuvista laskuista löytyy samat tietokentät. 2014 luotu direktiivi on suoraan tuotos EU:n PEPPOL -projektille.

Seuraavassa vaiheessa tulevat jo hyvää vauhtia sähköiset tilaukset! 

Uuden lain hyödyt

EU:n tasoinen verkkolasku-direktiivi edesauttaa kokonaan automatisoidun taloushallinnon rakentamista yrityksille. Automatisoinnin avulla muun muassa raportit valmistuvat nopeammin ja ovat parempilaatuisia, sillä tieto voidaan ottaa suoraan laskusta ilman manuaalivaiheita. Parhaimmillaan direktiivi tulee luomaan uutta liiketoimintaa sekä tuo valtavia kustannusäästöjä yrityksille. Sähköiseen laskuttamiseen siirtyminen vähentää myös ympäristön kuormitusta.

 

Tervetuloa Visma Nova webinaariin keskiviikkona 11.3.2020, 14:00–15:00
 
Aihe: Verkkolaskulaki ja Finvoice 3.

Tässä maksuttomassa webinaarissa kerrataan, mitä lakimuutos tarkoittaa, ja käydään läpi, miten sähköisiä laskuja lähetetään ja vastaanotetaan Visma Novassa.

Ilmoittaudu tästä 

 

Martti From, Pagero Oy 30.10.2019